De zomer is volop aan de gang en iedereen snakt naar een zonnige vakantie. Laat jij je ook wel eens verleiden door een goedkope zonnebril of een namaakzonnebril in een toeristenshop of in een tankstation? Na het lezen van dit artikel zal je er in de toekomst toch twee keer over nadenken.
Risico’s
Goedkope zonnebrillen bieden niet altijd de juiste bescherming. De UV-filter van goedkope zonnebrillen is meestal na een jaar niet meer sterk genoeg, en in sommige gevallen is er zelfs géén UV-filter (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter). De UV-filter van duurdere en kwalitatieve brillen kunnen daarentegen een leven lang meegaan. Daarnaast spelen lichtabsorptie (min. 75% of CE3-markering) en het montuur ook een belangrijke rol in de bescherming van je ogen.
Wanneer je je ogen onvoldoende beschermt of goedkope zonnebrillen draagt, dan kan de zonnestraling fatale gevolgen hebben voor het hoornvlies en het netvlies van jouw ogen. Aandoeningen zoals cataract, maculadegeneratie, oogkanker en blindheid zijn dan onafwendbaar.
Goedkope zonnebrillen schadelijker dan geen zonnebril
Goedkope zonnebrillen dragen kan meer schadelijke gevolgen hebben dan geen zonnebril dragen. Door de donkere glazen van een zonnebril verwijden onze pupillen. Wanneer een zonnebril onvoldoende bescherming biedt voor de schadelijke stralen van de zon, dan kunnen deze ongehinderd je verwijde pupillen binnendringen en schade aanrichten.
Per activiteit een zonnebril
Je keuze voor een zonnebril moet gebaseerd zijn op het type activiteit. Koop je een zonnebril voor het sporten of voor de wintervakantie? Vertrek je op reis naar een zonnige bestemming of gebruik je je zonnebril tijdens het autorijden? Deze bezigheden bepalen het type glazen, de filter en de montuur die je nodig hebt. Zo zijn er speciale sportglazen die de scherpte van de witte sneeuw filteren, ‘traffic’ glazen die meer contrast bieden of degradeglazen die aan de bovenkant donker zijn en aan de onderkant licht.
Polarisatieglazen
Bij L. Zwijsen Optics raden we Polarisatieglazen sterk aan. Over het algemeen zijn deze glazen iets duurder, maar ze bieden een veel beter contrast en een betere scherpte aan. Bovendien worden weerspiegelingen en horizontale lichtstralen tegengehouden.
Keuze van de montuur
Om je ogen optimaal te beschermen, kies je je brilmontuur best groot genoeg zodat het zonlicht niet langs de zijkanten in je ogen schijnt. Daarnaast bestaan er speciale sportmonturen die de zijkanten bedekken.
Diverse types UV-licht
De sterkte van de zonnestralen en van de UV-waarden kan ook variëren per land. Sommige bestemmingen kunnen een zeer hoge UV-straling hebben. In dat geval kies je dan best voor een zonnebril met een aangepaste bescherming.
Laat je helpen door een expert
Je merkt het zelf: bij het kiezen van een goede zonnebril komt heel wat bij kijken. Laat je daarom nooit verleiden door goedkope zonnebrillen. Je ogen zullen je dankbaar zijn, en bovendien zal je meer comfort ervaren. Om je ogen op een optimale manier te beschermen en om de juiste keuze te maken laat je je best professioneel voorlichten door iemand die er kennis van heeft.
De perfecte bril voor u
Bij L. Zwijsen Optics geven we je graag advies op maat. We bekijken samen met jou welke zonnebril het best bij jouw gezicht en activiteiten past. Kom langs in één van onze winkels in Mol, Herentals of Sint-Niklaas en onze experten helpen je met veel plezier!