Goede voornemens: gezonde ogen in 2022

Het nieuwe jaar staat voor de deur! Januari is dé maand van de goede voornemens, vaak gerelateerd aan afvallen of het naleven van een gezondere leefstijl. Maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van je ogen? Maar weinig mensen hebben goede voornemens die te maken hebben met hun ogen. Eigenlijk best vreemd: de gezondheid van je ogen is namelijk cruciaal voor je job, je sociaal leven,... noem maar op. Onze experts van L. Zwijsen zetten een paar tips op een rijtje! 

 

Hanteer de 20-20-2 regel

Nooit eerder maakten we zo veel gebruik van beeldschermen als nu. We scrollen, liken en swipen heel wat af op een dag. Misschien denk je dat je ogen hieraan gewend zijn geraakt, maar in werkelijkheid hebben ze het er maar zwaar mee! Ondanks dat je tegenwoordig niet onder beeldschermgebruik uitkomt, kun je er in het nieuwe jaar wel voor zorgen dat je ogen hierdoor minder belast raken.

Hiervoor kan je een eenvoudige regel toepassen, namelijk de 20-20-2 regel. Dit houdt in: na 20 minuten op een beeldscherm kijken, 20 seconden in de verte kijken én minimaal 2 uur per dag buiten besteden. Zo zorg je ervoor dat je, ondanks dat je dagelijks gebruik maakt van een beeldscherm, je ogen minder belast. Naast het hanteren van deze regel kan je je ook een multimediabril aan te schaffen. Met een multimediabril hoeven je ogen zich minder in te spannen en zijn geïrriteerde ogen verleden tijd.

Laat je ogen regelmatig checken

Of je nu verminderd zicht ervaart of niet, in het nieuwe jaar kan een regelmatige oogmeting erg zinvol zijn. Onze ogen gaan langzaam achteruit, waardoor je soms niet doorhebt dat je sterkte is veranderd. Mensen lopen vaak jarenlang rond met de verkeerde sterkte, wat kan zorgen voor klachten, zoals verminderd zicht en hoofdpijn. Deze klachten kunnen eenvoudig verholpen worden wanneer je gebruik maakt van een bril of contactlenzen met de juiste sterkte. Plan dus vast voor het nieuwe jaar een oogmeting in: dat houdt jou én je ogen scherp!

 

Gooi je oude oog make-up weg

Net zoals voedsel heeft make-up een houdbaarheidsdatum. Deze datum geeft aan wanneer de kwaliteit van de make-up achteruitgaat en tot wanneer de make-up dus gebruikt kan worden. Echter, veel mensen vergeten hun oog make-up tijdig te vervangen. Doordat deze make-up na een tijdje vol bacteriën zit, kan dit zorgen voor irritaties en zelfs infecties aan de ogen. Een nieuw jaar is dan ook de perfecte gelegenheid om je oog make-up te vervangen. 

Kies voor een kijkoplossing die aansluit aan jouw levensstijl

Zit je veel in de auto, sport of lees je veel? Kies in het nieuwe jaar dan voor een kijkoplossing die perfect past bij jouw dagelijkse bezigheden. Vaak maken mensen namelijk gebruik van één en dezelfde bril. Een prima allrounder, maar tijdens het autorijden, sporten of lezen is een andere kijkoplossing vaak een goede uitkomst. Denk aan een bril met gepolariseerde glazen, die hinderlijke schitteringen tijdens het autorijden verminderen. Of wat dacht je van daglenzen voor tijdens het sporten of een leesbril tijdens het lezen van je favoriete boek? Zo presteer of geniet je in het nieuwe jaar optimaal, met behulp van een passende kijkoplossing.

Ben jij ook van plan om de gezondheid van je ogen op peil te houden in 2022? Onze experts helpen jou en jouw kind graag bij het kiezen van een gepaste kijkoplossing of bij het kiezen van een leuke multimediabril. Meer weten over de gezondheid van je ogen? Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt in Mol, Herentals en Sint-Niklaas.