Gaat lezen en schrijven moeizaam? Tijd voor een oogtest!

De zomermaanden zijn voorbij en school is opnieuw begonnen voor de kleinsten onder ons. Het is dus het ideale moment om de ogen van je kind te laten testen. Oogproblemen komen namelijk steeds vaker voor, ook bij jonge kinderen. Dat heb je als ouder niet altijd in de gaten want kinderen verstoppen oogproblemen meestal onwetend. Als je niet op tijd handelt, dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. De boodschap is dus: wees attent voor de ogen van je kind en laat ze regelmatig testen. 

Net als bij volwassenen kan een oogaandoening bij een kind traag ontstaan waardoor dit lange tijd onopgemerkt blijft. Het is vaak lastig om een afwijking bij kinderen te zien zonder test. Kinderen die minder goed zien verbloemen of compenseren meestal het probleem waardoor het regelmatig gebeurt dat dat ouders pas na lange tijd een afwijking ontdekken, vaak nadat de school aan de alarmbel trekt. 

Hoe sneller je een afwijking opmerkt, hoe beter. Als je er niet tijdig bij bent, dan kan dit niet alleen schade berokkenen aan het oog, maar kan dit ook een invloed hebben op het gedrag en de leermogelijkheden van je kind. Een oogtest zou dus standaard uitgevoerd moeten worden bij de aanvang van ieder schooljaar.

 

Waar moet ik als ouder op letten? 

Kinderen jonger dan 6 jaar die niet scherp zien, zijn meestal verziend. Dit vertaalt zich dan in problemen bij het lezen of bij het zien van afbeeldingen. Bovendien houden kinderen met verziendheid hun boekje verder van zich af om beter te kunnen lezen. 

Kinderen ouder dan 6 jaar die minder scherp zien, zijn meestal bijziend. Een boek lezen zal dan geen probleem zijn, maar in de verte zullen ze geen helder zicht hebben. Ze zullen personen pas laat herkennen als ze in de verte staan en zullen minder opmerkingen maken over dingen die veraf staan zoals “kijk, een vogel”. Daarnaast zal het kind ook de neiging hebben om de ogen te knijpen om scherper te kunnen zien.  

 

Wat zijn de gevolgen van tablets op de ogen van mijn kind?

Het veelvuldig gebruiken van tablets, smartphones en computers kan een negatieve invloed hebben op de groei van het oog. Wanneer kinderen vaak en lang op schermen kijken, gebruiken ze hun ogen vooral voor dichtbij. Schermen worden ook niet altijd in de beste lichtomstandigheden gebruikt. Hierdoor groeien de ogen meer dan normaal en neemt de sterkte van de ogen toe, maar ook de bijziendheid.

Zorg dus steeds voor genoeg afstand tussen het scherm en je kind en voorzie genoeg licht. Laat je kind ook regelmatig buiten spelen want als hij buiten speelt, dan kijkt hij zowel van dichtbij als op afstand. Zo worden de ogen op alle afstanden goed gebruikt en kunnen ze  zich op een normale manier ontwikkelen.

 

Tips voor een aangename oogtest bij je kind

Bij een oogtest worden verschillende afwijkingen gemeten: aangeboren staar, een lui oog, scheelzien, bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en kleurenblindheid. Het is belangrijk dat je kind zich gerustgesteld voelt zodat de oogtest goed verloopt. Blijf bij je kind tijdens de test en benadruk dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Leg op voorhand uit wat er gaat gebeuren en benadruk dat hij of zij vragen mag stellen als er iets niet duidelijk is. 

Een goede opvolging is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van de ogen van je kind. Bij L. Zwijsen kan je terecht voor leuke kindermontuurtjes, oogplijsters en advies van onze experts. Kom gerust langs in één van onze winkels te Mol, Herentals of Sint-Niklaas waar ons team klaar staat om je kind te begeleiden bij deze grote stap. Wil je al een sneak peak van onze uitgebreide kindercollectie? Deze kan je hier bekijken!

  • kinderbrillen
  • collectie kinderbrillen